Haber

Özel okullarda ikilem artıyor: Fiyatları kim artırıyor?

Pelin Akdemir

Özel okullarda gelecek yılın öğrenci kayıtları alınmaya başlandı. Bir okulda velilerden beslenme dahil 600 bin liranın üzerinde ücret istenmesi üzerine özel okul fiyatları bir kez daha gündeme geldi.

TÖZOK Lideri Zafer Öztürk, özel okulların keyfi fiyat belirlemediğini savundu. Veli-Der Bursa Şubesi ise ek hizmet fiyatlarının belirlenen oranın üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye Özel Okullar Birliği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk

MİLLİ EĞİTİM BAKANI AÇIKLAMA YAPTI

Özel okul fiyatları Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine göre belirlenmektedir. Düzenleme yeterlidir; 1., 5. ve 9. sınıflarda (hazırlık sınıfı bulunan okullarda hazırlık sınıfı) eğitim fiyatları okulun sunduğu hizmetlere göre belirlenerek velilerin tercihine sunulmaktadır. Yönetmeliğe göre, özel okullarda orta sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki yılda açıklanan fiyat, okula devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen fiyat dikkate alınacak. ve bu fiyatlar dikkate alınacak [(bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE’si + bir önceki yılın ortalama TÜFE’si )/2]+5’ten fazla artış olmayacaktır. Bu formüle göre yapılan hesaplamalara göre özel okulların orta sınıftaki öğrenciler için gelecek yıl eğitim fiyatlarına en fazla yüzde 56,89 oranında zam yapabileceği öngörülüyor.

Ancak sosyal medyada paylaşılan görsellerde özel okulların fiyatlarına bu oranın çok üzerinde zam yaptığı belirtiliyor. Hatta Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin dün konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Özel okullardaki fiyat artışlarıyla ilgili özel okul temsilcileriyle görüştük, kendilerini uyarıyoruz.”

‘ÖZEL OKULLARDAN BİNLERCE ÖĞRENCİ KAYIT OLDU’

Türkiye Özel Okullar Birliği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, belirlenen fiyatlara göre çocuğunu okula kaydettirip kaydetmemenin velinin takdirinde olduğunu belirtti. Öztürk, “Özel okullarda verilen hizmetlerin ücretlerinin belirlenmesinde eğitim alanındaki artışlar ve genel enflasyon belirleyici oluyor. Bu hizmetleri sunan okullar, belirledikleri ücret miktarının veli tarafından kabul edilmesini dikkate almaktadır. “Okullar keyfi bir ücret belirlemenin öncelikle kendi okullarını zor durumda bırakacağının bilincindedir” dedi.

Özel okullarda fiyat artışlarından dolayı öğrenci kaybının olup olmadığını soran Öztürk, “Birçok velimiz, son yıllarda özel okul fiyatlarının yüksek enflasyonun altına düştüğünü ve okulların ağır maddi sıkıntı yaşadığını biliyor. Ancak bölgemizde yaşanan pandemi, deprem felaketleri gibi beklenmedik olaylar, ağır ve üzücü olaylar nedeniyle yaşanan genel ekonomik dalgalanmalar velileri olumsuz etkileyebiliyor ve bunun sonucunda çocuklarını özel okullardan almak zorunda kalanlar olabiliyor. Kesin sayı belirlenemese de binlerce öğrencinin özel okullara kaydolduğunu söylemek yanlış olmaz” dedi.

‘BEKLENTİMİZ ENFLASYONUN KISA SÜREDE KONTROL ALTINA ALINMASIDIR’

Öztürk, özel okulların kapatılmasının ya da başkalarına devredilmesinin nedenini şöyle açıkladı: “Genel ekonomik gelişmelerden ve yüksek enflasyonun veli bütçesine getirdiği mali yükten, velilerimizin bakanlığımızdan eğitim desteği alamamasından kaynaklanıyor. bu süreçte.” Öztürk, beklentilerinin kısa sürede ekonominin toparlanması, enflasyonun kontrol altına alınması ve bakanlığın özel okul velilerine eğitim desteği sağlaması olduğunu söyledi.

‘EĞİTİM POLİTİKASI EBEVEYNLERİ ÖZEL OKULLARA ZORLAMAKTADIR’

Veli-Der Bursa Şube Başkanı Barış Dinga, birçok okulun kayıt ücretini açıklamadığını ancak İstanbul’daki okulların 600 bin liraya kadar fiyat istediğini söyledi. Yüzde 60’lık artış oranına ilişkin Dinga, “Özel okullar artık enflasyonun artmasını bekliyor, sonra ücretleri açıklıyor. Hatta erken kayıtlar daha sonraki dönemlerde başlamaktadır. Bir oran belirlense de ev kiralarında yüzde 25’lik artış gibi bir şey fiilen uygulanmıyor. “Beslenme gibi diğer hizmetler kapsamında belirlenen oranların çok üzerindeler” dedi.

Dinga, velilerin özel okulları tercih etmelerinin nedenlerini şöyle açıkladı: “Hükümet, özelleştirme politikalarının sıkı uygulayıcısıdır. Devlet okullarında çocuklara tahsis edilmeyen kaynaklar özel okullara tahsis edilebilmektedir. Eğitim alanındaki uygulamalar, ailelerin maddi durumları uygun olmasa bile çocuklarını özel okullara göndermeye zorluyor. Okullarda dindarlaşma, meslek lisesi veya imam hatip lisesinin dayatılması, aileleri çocuklarını özel okullara göndermeye zorluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu