Haber

TBMM Soruşturma Komisyonu deprem raporunu yayınladı

TBMM Kahramanmaraş Merkezli Sarsıntıları Araştırma Komisyonu raporunu tamamladı.

935 sayfalık raporda, “Afetin ilk 24 saatinde arama kurtarma çalışmaları için ekipman ve araçlara ihtiyaç duyuldu.

“Ekipmanlar mahallelerde depolanmalı”

AFAD gönüllülerinin ilk 24 saatte müdahale edecek şekilde eğitilmesi ve aletlerin vatandaşların hızlı bir şekilde ulaşabileceği yerlerde saklanması gerektiğine işaret edilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Alet ve aletler mahallelerdeki küçük depolarda saklanmalıdır. veya afet bölgelerindeki benzeri yerler.”

AFAD ile ilgili değerlendirme

AFAD gönüllülerinin sayıca çok olduğu ancak özellikle arama kurtarma konusunda yeterli teknik kapasiteye sahip olmadıkları belirtildi. AFAD Gönüllülerinin başta TKİ madencileri olmak üzere daha yetkin birimlerden daha iyi eğitim almaları ve benzer yöntemlerle sivil savunma kapasitelerinin artırılması gerektiği söylendi.

“AFAD binalarının afetlerde hasar görebildiği fark edildi” denilen raporda, “Belirlenen alanlara daha önce İstanbul Kağıthane’de yapılan AKOM benzeri dayanıklı yönetim merkezlerinin yapılması” önerildi.


Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti Fotoğraf: Murat Kocabaş/ZUMA/IMAGO

85 bin 538 çadır var

Raporda, “Lojistik depolarda ve ek depolama alanlarında Nisan 2023 itibarıyla 85 bin 538 çadır bulunuyor. Ayrıca yurt içinde günlük ortalama 5 bin çadır üretiliyor ve yurt dışından uçaklarla günde 1 bin 944 çadır teslim ediliyor” denildi. ,” o dedi.

Çadır stokunun tamamlandığı ve aynı zamanda deprem bölgesine sevkiyatların da kesintisiz devam ettiği kaydedildi.

Güvenli su temini

Depremin ardından vatandaşlara su temininin yetersiz olduğuna değinilen raporda, “Deprem gibi doğal afetlerin en az hasarla atlatılması için güvenli su temini önemlidir. Bu kapsamda su temini ve arıtma hizmetlerinde yaşanan sorunlar gün geçtikçe artmaktadır. depremden sonra salgın hastalıkların yayılması gibi ikinci bir felakete neden olabilir’ denildi.

Raporda, depreme hazırlık çalışmaları kapsamında ‘Deprem Sonrası Acil Su Temini’ için sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı bir acil durum eylem planı hazırlanması ve bu planın güncellenmesi gerektiği belirtildi. periyodik olarak.

Mobil su arıtma cihazlarının kapasitesinin artırılması ve dünya örnekleri incelenerek su temin ve ikmal tesislerinin kurulması önerisinin yanı sıra, kesintili barınma alanlarında veya suların dezenfekte edilmesi için neler yapılabileceği konusunda toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yapılması önerildi. konut koşulları.

Toplanma alanları hakkında Japonya tavsiyesi

Raporda, afet toplanma alanları olarak Japonya’nın örnek alınması gerektiği belirtilerek, “Ülkemizde afet toplanma alanı olarak genellikle açık alanlar tercih edilmekte ve bu tür alanlar duyurulmaktadır. diğer afetler de kış aylarında meydana gelebilir vs. Kapalı alanların kullanımı da bir zorunluluktur.

Bu kapsamda Japonya’da olduğu gibi afet anında ilk toplanma noktası olarak okul, yurt, gençlik ve yaşlı bakım binaları gibi alanların tercih edilmesi gerektiği belirtilmiş; Bu yapıların beklenen afetlerden sonra da kullanılabilecekleri göz önünde bulundurularak ve projelendirilerek inşa edilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda ayrıca zemin etütlerine ilişkin şu tespite yer verildi: “Kahramanmaraş depremleri sonucunda binalarımızın etüt ve projelendirme süreçlerine ilişkin teknik düzenlemelerin yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemizdeki tip yapılar uluslararası standartlara uygun hale getirilmelidir.”

ANKA / SSB, AK

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

yayladere-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu